Optimera vektorgrafik för trycket

Vi trycker vektormotiv med digitaltryck eller plottertryck. För plottertryck behöver vi en vektorgrafik. Vid plottertryck stansas ditt motiv först ut ur färgade tryckfolier med en plottermaskin. Därefter drar en medarbetare på Spreadshirt bort de överflödiga foliedelarna från motivet. Motivet placeras sedan på T-shirten och pressas på under värme och tryck. Folien dras av och T-shirten är färdig.

Krav på ditt vektormotiv för plottertryck

• Vi stöder filformaten SVG, AI och CDR.
  • Ditt motiv får vara högst 38 x 38 cm stort. Som optimal storlek rekommenderar vi 28 x 28 cm.
  • Linjer och andra motivdelar måste ha en diameter på minst 1,5 mm.
  • Högst 3 färger: Vid plottertryck kan du trycka högst tre färger.
  • Skapa varje färg i ditt motiv som en separat nivå.
  • Alla objekt och texter som ska tryckas måste omvandlas till banor.
  • Se till att alla kurvor är helt stängda och inte överlappar varandra.

Kraven på postermotiv hittar du här.

Mäta och öka linjernas tjocklek

Om delar av motivet är mindre än den nödvändiga tjockleken på linjerna, kan de gå sönder när överflödig folie tas bort och tryckmotivet blir då oanvändbart. Om mellanrum i motivet eller hela motivdelar är för små (t.ex. punkter), kan de missas när folierester tas bort eller så är de svåra att ta bort. Dessutom fäster tunna linjer inte så bra på T-shirten och kan lossna. Linjer och andra motivdelar måste därför ha en diameter på minst 1,5 mm och avståndet mellan elementen bör vara minst 1 mm.

Så här mäter du linjernas tjocklek: För att kontrollera om linjerna i ditt motiv är tillräckligt tjocka skapar du en cirkel med diametern 1,5 mm och lägger den över den tunnaste linjen i motivet. Om cirkeln passar i linjen utan att skjuta ut, är linjen tillräckligt tjock. Upprepa samma sak med en cirkel med diametern 1 mm för att mäta mellanrummen i ditt motiv. Om cirkeln passar i det smalaste mellanrummet är det tillräckligt stort.

Viktigt: Om du ökar tjockleken på linjerna ska du se till att hela ditt motiv inte blir större än 38 x 38 cm. Helst bör du sträva efter en storlek på 28 x 28 cm för då passar ditt motiv på de flesta av våra produkter.

Granska och stänga kurvor

När plottermaskinen stansar ut ditt motiv skär den ut det ur tryckfolien längs kurvorna. Om plottermaskinen kommer till en öppen ände av en kurva, försöker den stänga den. Den letar då efter en slumpmässig ankarpunkt i närheten och skär en rak linje till denna punkt. Om kurvan inte är stängd blir det fel på motivet.

Så här gör du:

• Kontrollera om du verkligen har omvandlat alla delar av ditt motiv till kurvor. Delar som inte omvandlats trycks inte, eftersom vår skrivare inte känner igen dem.
  • Kontrollera om du verkligen har stängt alla kurvor i ditt motiv. Du kan använda funktionen ”Kombinera” eller ”Slå ihop” i ditt grafikprogram.
  • Om det nu fortfarande skulle finnas kvar element som överlappar varandra eller inte behövs, tar du bort dessa.

Minska antalet ankarpunkter

Varje gång plottermaskinen kommer till en ankarpunkt när den skär ut ditt motiv längs kurvorna ändrar den riktning. Överflödiga ankarpunkter på denna linje leder till att den inte blir jämn och motivet ser orent ut på T-shirten. Dessutom tar de många bytena av riktning och därmed utskärningen mycket lång tid.

Använd därför så få ankarpunkter som möjligt när du skapar din vektorgrafik. För en rak linje räcker det med en punkt i början av linjen och en i slutet. Ditt motiv bör innehålla högst 2 000 ankarpunkter per färg (högst 6 000 på ett motiv med tre färger).